-
SHS > Downloads > Kundreferenser > Nationalmuseet i Oslo

Toppmodern säkerhetsanläggning på ett av världens mest moderna muséer

Flexibilitet, stabilitet och funktionalitet är ledorden som genomsyrat säkerhetsprojekteringen på Nationalmuseet i Oslo. Genom att nyttja larm- och passagesystemet Integras funktionalitet har smidiga integrationer till andra system kunnat genomföras och med Artifex som toppsystem sköts all administration i ett och samma system.

national-museum-of-norway-collection-photo-iwan-baan_2

Om det nya Nationalmuseum

Det nya Nationalmuseum, öppnades den 11 juni 2022 centralt vid Rådhusplatsen i Oslo. Här kan besökare uppleva äldre och modern konst, samtidskonst, arkitektur och design under ett och samma tak. Totalt omfattar museet 54.600 m2. Ca. 350 anställda kommer arbeta på inom museets olika funktioner.

Fastigheten, som är ritad av den tyska arkitektbyrån Kleihues & Schuwerk, har sju våningar och projektet var uppdelat i totalt 19 delentreprenader och som mest har det varit ca. 800 medarbetare samtidigt inne på projektet.

national-museum-of-norway-collection-photo-iwan-baan_4

Stort fokus på funktionalitet och stabilitet

Björn Forwald, teknisk ledare på Nasjonalmuseet, berättar att konstföremålen, tillsammans med människor, är det absolut viktigaste att skydda i byggnaden och att säkerheten är utformad med ledord som funktionalitet och stabilitet. System som styr temperatur och fukt är av största vikt för att konsten skall må bra och museet är utrustat med de mest moderna systemen inom bland annat ventilation och brandsäkerhet.
Oddbjörn Teigen, sektionsledare säkerhet på Nasjonalmuseet förklarar också att åtkomstkontrollen är väldigt vital för att undvika att obehörig eller oavsiktlig förändring av information sker inom systemen och här är ett logg-system av största vikt för att kunna se vem som varit inne i systemet och gjort vad.

nam-eksterir-med-lyshallen-08.06.21-01

Integrasystemet och Artifex för flexibilitet och integrationer

Tore Kirkeröd har varit projektansvarig från Bravida Oslo under byggnationen. Bravida tilldelades kontraktet att installera säkerhet på museet i mars 2017.
Tore berättar: ”Installationen innehåller SystemHouse Solutions Integrasystem för larm- och passage i 372 dörrmiljöer, totalt är 507 stycken BCR-SD G2-kortläsare är uppmonterade. I den administrativa delen av byggnaden används Check In för besökshantering och hela byggnaden är säkrad med brandskydd från Autronica. Överordnat system är Artifex vars integrationsmöjligheter med bland annat brandsäkerhet och väktarkommunikation var viktiga faktorer. Utöver detta innefattar installationen bl.a. ett datacenter med VMWare, TV-vägg med 10 skärmar som visar bakprojektion plus olika klienter och monitorer i väktarrummet, flera hundra Axis-kameror och flera Axis radars”.

Björn Forwald berättar vidare att mycket har hänt sedan projektet startade och under vägens gång har installationen ändrats och utökats utifrån nya önskemål och utmaningar som dykt upp längs vägen. Integration med Traka nyckelskåp, som är en funktion i Integrasystemet, är ett exempel på en funktion som inte fanns med i den ursprungliga planen.

national-museum-of-norway-collection-photo-iwan-baan

Toppmodernt brandskydd från Autronica

Brandskyddet från Autronica är utformat med viktiga ”system bakom systemet”-funktioner som tidigt snappar upp avvikelser, vilket är oerhört viktigt för att undvika att exempelvis sprinklers drar igång för tidigt/i onödan, något som kan vara förödande för konstverken. Björn Forwald berättar att det gjordes väldigt många tester av funktionerna innan de vågade börja flytta in konsten. Vidare berättar Björn att om en situation uppstår som triggar ett brandlarm så är det ett aspirerande system som drar igång först, där efter görs en visuell inspektion och, om så krävs, så tömmer man lokalen på människor och konst.

the-national-museum-of-norway_photo-ina-wesenberg_national-museum

Artifex – en lyckad sista-minuten-övergång

En av de största utmaningarna genom projektets gång har varit att få systemen att kunna prata med varandra och slutligen blev det tydligt att det från början planerade toppsystemet inte kunde matcha museets behov. Framför allt problem med gateways men även höga licenskostnader, kostnader för underhåll och många avancerade funktioner som inte skulle komma att nyttjas var några av de saker som ledde till ett beslut att byta till ett annat toppsystem. Efter att personal från Nasjonalmuseet besökt Munchmuseet och sett Artifex och Milestone (CCTV) in action togs ett beslut att gå över till Artifex istället. Beslutet har visat sig vara mycket bra och det togs i rätt tid. ”Genom att byta till Artifex sker nu all administration av alla integrationer av säkerhetssystemet på en och samma skärm, vilket är en stor fördel”, säger Oddbjörn Teigen, sektionsledare säkerhet på Nasjonalmuseet. ”Det var ett stort arbete att byta system, men då grundarbetet redan var gjort och vi visste vad vi behöver så blev skiftet ändå smidigt”.
Museet har en intern väktarcentral som är bemannad 24/7.

national-museum-of-norway_photo-iwan-baan_12

Check In-kiosker för avlastning och administrativ hjälp

Nasjonalmuséet hade behov av ett besökssystem som avlastade receptionen med självbetjäning. Dessutom ville man ha koll på utrymningslistor och säkerhet för besökare.

Installationen består av två pekskärmar samt skrivare och skanner kopplat till två mini-pc i egendesignade pulpeter. Här skriver gäster in sig eller skannar sin qr-kod som dom fått i förväg om besöket är förbokat i Check In-systemet. Systemet skickar sedan iväg ett sms till värden för besöket och därefter skrivs det ut en besöksetikett. Installationen innefattar även ett gränssnitt för receptionen via SystemHouse Solutions cloudtjänst som även kan hantera inskrivning av gäster och utskrifter av besöksetiketter. Utrymningslistor kan skrivas ut direkt eller bli exporterad som en excel-fil från vilken klient som helst som är inloggad mot cloudtjänsten.

exterior-photo-ina-wesenberg-national-museum

Vikten av bra support

”Ett system är inte klart när det är installerat utan mycket krävs även när allt är på plats”, säger Björn Forwald. ”Här är supporten av största vikt och vi vill lyfta fram supporten vi fått från Bravida. Det har funnits en stor lyhördhet när nya funktioner behövts utvecklas och en trygghet i att det genom projektet varit samma personer som arbetat runt frågorna, som kan projektet och känner till byggnaden”.

 

 

Fotokrediteringar: Børre Høstland/Nasjonalmuseet, Iwan Baan, Frode Larsen/Nasjonalmuseet